Volkstuinvereniging De Tochten

al 25 jaar ijzersterk voor het milieu

 

ACHT GESCHEIDEN AFVALSTROMEN

Al snel na het oprichten van de vereniging voerde het bestuur de zorg voor het milieu hoog in het vaandel. Zo werd in 1994 op het tuincomplex begonnen met het openen van een milieupark voor gescheiden afvalstromen. Aanvankelijk voor rest-, groen- en metaalafval. Later werd dat uitgebreid voor steen en hout. Deze vijf afvalstromen worden verzameld in containers en opgehaald door gecertificeerde bedrijven die, zo veel als mogelijk is, overgaan tot recycling. Voor glas, papier en plastic kan gebruik gemaakt worden van de gemeentelijke containers op de parkeerplaats.

GRONDVERBETERING

Elk van de 114 tuinen is voorzien van een gratis verstrekte compostbak. Niet alleen om zelf groenafval om te zetten tot compost maar ook om het groenafval naar het milieupark te verminderen. Dit gebruik wordt ondersteund met een jaarlijkse cursus. Als extra impuls wordt op gezette tijden gratis champignonmest beschikbaar geteld.

Om natuurlijke paden te bevorderen worden wilgen- en populierentakken gehakseld en zonder betaling verstrekt.

ENERGIEBESPARING

In het verenigingsgebouw De Eekhof is jaar en dag gewerkt om het energieverbruik te besparen en daarmee een bijdrage te leveren aan de vermindering van de  co₂-uitstoot. Bovendien werkt dit naar twee kanten uit: het levert tevens een positieve bijdrage aan de jaarrekening. Op dit moment zijn de volgende voorzieningen aangebracht:

  • Plafondisolatie
  • Dubbele beglazing
  • Ledverlichting
  • In groepen in te schakelen radiatoren i.p.v. een totale vloerverwarming
  • Zonnepaneelinstallatie met een vermogen van 16.000Wp.

DIERENVRIENDELIJK

Ook de dieren krijgen voldoende aandacht. Zo herbergt het complex een vlindertuin, paddenpoel en bijenstal.